- Etusivu
- Usein kysytyt kysymykset
Ajanvaraus
-
Netin ajanvarauskalenteri näyttää kullekin kellonajalle tarjolla olevan katsastuksen hinnan. Hintaan lisätään mahdolliset lakisääteiset mittaukset. Katsastukseen on mahdollista esittää myös erillinen mittauksiin liittyvä tarkastustodistus. Sellaisen voi saada esimerkiksi huollon yhteydessä. Valitun ajan (ja aseman) päästömittaus- ja kokonaishinta näytetään ajanvarauksen yhteenvetosivulla ennen varauksen hyväksymistä.
-
Pääsääntöisesti ei. Voit siis valita käytätkö mahdollisen kampanja-alennuksen vai etuhintaisen ajan.
Kumppanikohtaiset ehdot alennuksille on kerrottu kumppanien omien jäsenetujen yhteydessä.
-
Kyllä voi ja suosittelemmekin ennakkomaksua, sillä se nopeuttaa asiointia katsastusasemalla. Maksupalvelumme tuottaa luotettava Paytrail ja maksuvälineenä käyvät kaikki yleisimmät pankki- ja luottokortit. Toki halutessasi voit hoitaa maksun myös asemalla saapuessasi katsastukseen.
-
Kyllä edellyttää. Saat edullisemman Vihreän hinnan vain maksamalla ennakkoon netissä. Jos varaat Vihreän hinnan, mutta maksat vasta asemalla, silloin katsastus on normaalihintainen. Ennakkomaksu nopeuttaa asiointiasi asemalla.
-
Mutkattomin tapa varata katsastusaika on tehdä se nettisivujen ajanvarauksen kautta. Ajan varauksen voi aloittaa helposti joko etusivulta tai sitten valitsemalla sopiva asema Etsi asema ja varaa aika -sivulta ja klikkamalla asemasivulta ”varaa aika” -nappia. Tarvittaessa ajan voi varata myös valtakunnallisesta ajanvarausnumerostamme 0306 100 100. Huomaathan, että puhelinpalvelu on ainoastaan katsastusajan varaamiseen, ei esimerkiksi tekniseen neuvontaan.
-
Voit varata ajan henkilö- ja pakettiautoille (alle 3500kg) sekä nelipyörille (mönkijät ja mopoautot). Jos teet varausta pakettiautolle, matkailuautolle tai poikkeavan pitkälle/leveälle autolle, varmistathan asemakohtaiselta sivulta mahdolliset rajoitteet ajoneuvon koon suhteen.
-
Voit aloittaa ajan varaamisen joko etusivulta painamalla ”Varaa aika” tai etsimällä ensin sopivan aseman Etsi asema ja varaa aika -sivun kautta. Jos valitsit jälkimmäisen vaihtoehdon, klikkaa valitsemasi aseman sivulla ”Varaa aika” -nappia.
- Valitse ajanvarausjärjestelmässä haluamasi katsastuspalvelu, ajoneuvo, ajankohta ja palvelupiste. Voit rastittaa palvelupistettä valitessasi myös vaihtoehdon saada aikaehdotuksia valitun palvelupisteen lähialueilta (20 km säteellä).
- Klikkaa ”Hae vapaat ajat” ja valitse kalenterista sinulle sopiva aika.
- Anna yhteystietosi. Rekisteritunnus ja sukunimi ovat pakollisia tietoja. Lisäksi sähköposti tai puhelinnumero tulee antaa varausvahvistusta varten. Sen mukana tulee varaustunnus, jolla varausta voi myöhemmin muokata.
- Tutustu tietosuojaselosteeseen ja hyväksy palvelun käyttöehdot sekä klikkaa ”Jatka yhteenvetoon”.
- Varauksen yhteenveto -sivulla tarkista vielä varauksesi tiedot ja valitse maksatko heti verkkomaksuna vai vasta myöhemmin paikan päällä. Huomioithan, että edullisemmat Vihreät hinnat edellyttävät aina ennakkomaksua. Asemalla maksettuna katsastus on normaalihintainen.
- Vahvista varaus tai siirry halutessasi maksamaan.
-
Paras ja ainoa keino varmistaa, että asemalla on tilaa, on varata aika. Näet nettivarauksen kalenterista vapaat ajat ja mikäli asemalla on tilaa, voit napata heti ensimäisen vapaan ajan itsellesi. Maksun voit hoitaa joko netissä varauksen yhteydessä tai vasta asemalla. Huomioithan, että edullisemmat Vihreät hinnat edellyttävät aina ennakkomaksua netissä.
-
Kyllä voi. Varausvahvistuksen mukana tulee varaustunnus, jolla voit kirjautua varauksellesi. Muutokset maksettuihin aikoihin onnistuvat vain soittamalla ajanvarausnumeroomme p. 0306 100 100. Huomaathan, että katsastuksen hinta saattaa myös vaihtua muutoksen yhteydessä, koska katsastusten hinnat vaihtelevat ajankohdittain.
-
Jos joudut perumaan tai muuttamaan varatun ajan, voit kirjautua varaukselle nettisivuillamme varaustunnuksella, joka on lähetetty varausvaiheessa antamaasi sähköpostiosoitteeseen yhdessä varausvahvistuksen kanssa. Voit myös ottaa yhteyttä ajanvarausnumeroomme 0306 100 100.
Maksettujen varausten peruminen onnistuu vain ajanvarausnumeron kautta. Mikäli varaus on maksettu ennakkoon, palautamme rahat käyttöehtojemme mukaisesti.
Ajoneuvon maahantuonti
-
Kun olet maahantuomassa ajoneuvoa, pitää sinun maksaa autovero ja rekisteröintikatsastaa ajoneuvo. Vaatimuksenmukaisuustodistus helpottaa asioiden hoitamista.
- Tee käyttöönottoilmoitus Verohallinnolle
- Jätä autoveroilmoitus Verohallinnolle 5 vuorokauden kuluessa käyttöönottoilmoituksen tekemisestä.
- Tuo ajoneuvo rekisteröintikatsastukseen niitä tekevälle K1-asemalle.
- Ensirekisteröi ajoneuvo rekisteröintipalveluja tarjoavalla K1-asemalla. Ensirekisteröintiin tarvitaan:
- voimassa oleva rekisteöintikatsastus
- autoverolliselle ajoneuvolle Verohallinnon lupa (saadaan liikenneasioiden rekisteriin sähköisesti). Omistajaksi merkitään autoveron maksaja.
- liikennevakuutus
Lue tarkemmat ohjeet ajoneuvon maahantuontiin ja rekisteröintiin Traficomin nettisivuilta: Ajoneuvon maahantuonti -
Palvelut vaihtelevat asemittain. Voit tarkistaa palvelut asemakohtaisilta sivuilta. Valitse asema Etsi asema ja varaa aika aika -sivulta.
-
Tarvittavat dokumentit riippuvat aina maahantuotavasta ajoneuvosta ja sen lähtömaasta. Sen vuoksi yleispätevänä neuvona on, että ota katsastusasemalle mukaasi kaikki mahdolliset dokumentit mitä sinulla ajoneuvosta on. Ajoneuvon valmistaja tai sen edustajan antama vaatimuksenmukaisuustodistus (esim. CoC-todistus) helpottaa maahantuontiin liittyvien autovero-, katsastus- ja rekisteröintiasioiden hoitamista. Ennen rekisteröintikatsastusta kannattaa piipahtaa K1-asemalla kysymässä mitä juuri sinun ajoneuvoosi tarvitaan.
-
Valitettavasti se ei onnistu. Ajanvaraus rekisteröintikatsastukseen tulee tehdä valtakunnallisesta ajanvarausnumerosta p. 0306 100 100.
-
Saat, mikäli autossa on voimassaolevat ulkomaalaiset rekisterikilvet sekä vakuutus. Mikäli ei, tulee autolle hakea siirtolupa. Tätä varten voit tehdä liikennevakuutuksen ennakkoon ja täyttää verohallinnon verkkopalvelussa käyttöönottoilmoituksen. Käyttöönottoilmoitus oikeuttaa autoverollisen auton kolmen kuukauden verottomaan käyttöön, ETA-alueelta tuotuun autoverottoman auton 30 vrk ajan maahantuonnista. Tehtyäsi ilmoituksen voit käydä rekisteröintipalveluja tarjoavalla K1-asemalla, niin teemme sinulle siirtoluvan.
Luethan tarkemmat ohjeet Traficomin sivuilta: Ajoneuvon maahantuonti
Asemat ja palvelut
-
Aukioloajat vaihtelevat asemittain. Ajantasaiset aukioloajat näet asemakohtaisilta sivuilta. Huomaathan, että eri palveluilla saattaa olla omat aukioloaikansa. Huomaathan, että eri palveluilla saattaa olla omat aukioloaikansa. Aukioloajat ja aseman yhteystiedot voit käydä katsomassa Etsi asema ja varaa aika -sivulta.
-
Kaikilla asemillamme ei ole raskaan kaluston tiloja. Raskaan kaluston katsastuspisteet näet Etsi asema ja varaa aika -sivulta. Voit suodattaa asemalistausta klikkaamalla palveluvalinnoista ”Raskaan kaluston katsastus”.
-
Perävaunujen (O2) katsastus vaatii tietynlaiset tilat, joten valitettavasti kaikilla asemilla se ei onnistu. Mahdollisuus perävaunun katsastukseen on mainittu asemakohtaisilla sivuilla. Asemalistauksen löydät Etsi asema ja varaa aika -sivulta.
-
Vaikka monet kevytkuorma-autot eivät kooltaan välttämättä poikkea esimerkiksi pakettiautoista, ei niiden katsastus silti onnistu joka paikassa. Kevytkuorma-autot pystytään katsastamaan kaikissa niissä toimipisteissä, joissa on tarjolla raskaan kaluston palvelut. Lisäksi joillakin kevyen kaluston asemilla on mahdolisuus katsastaa N2-luokan ajoneuvoja. Näet palvelun saatavuuden valitsemalla haluamasi aseman Etsi asema ja varaa aika -sivulta.
Huomaathan, että kevytkuorma-autojen katsastukseen liittyvät myös katsastajakohtaiset luvat. Vaikka siis tilojen puolesta katsastus onnistuisikin, voi paikallisesti olla sellainen tilanne, etteivät katsastajan luvat riitä kevytkuorma-auton katsastamiseen. -
BG Karstanpoistopalvelussa poistetaan ajoneuvon moottoriin kertynyt karsta. Diesel- ja bensiinimoottoreille on omat tuotteensa, jotka lisätään polttoaineen joukkoon. Lisäaine puhdistaa polttoainelinjastot ja suuttimet epäpuhtauksista, jolloin palotapahtuma tehostuu. Lopputuloksena ajoneuvo aiheuttaa vähemmän päästöjä ja kuluttaa myös vähemmän polttoainetta.
-
Palvelut vaihtelevat asemittain. Voit tarkistaa asemakohtaiset palvelut Etsi asema ja varaa aika -sivun kautta. Valitse listalta haluamasi palvelupiste, palvelut on listattu aseman esittelyssä.
Yleisesti K1 Katsastus palvelee kaikissa ajoneuvoihin liittyvissä katsastus- ja rekisteröintiasioissa. Veneiden rekisteröinripalveluja meillä ei ole. Lisäksi asemilta löytyy erilaisia lisäpalveluita tai -tuotteita, kuten BG Karstanpoistopalvelu, moottoriöljyä sekä lasinpesunesteitä.
Jälkitarkastus
-
Toki voit autoa käydä näyttämässä, mutta jatkoaikaa ei valitettavasti määräajalle saa.
-
Normaalitapauksissa ei tarvitse, mutta toki se on suositeltavaa ettet joudu odottamaan asemalla vapaata hetkeä. Ajanvaraus on kuitenkin tarpeen silloin kun ajoneuvo on merkitty käyttökieltoon. Käyttökieltoon merkityn ajoneuvon voit ajaa katsastukseen, mutta vain jos aika on etukäteen varattu.
-
Jälkitarkastus tulee tehdä 1 kk sisällä siitä, kun ajoneuvo on ensimmäisen kerran hylätty määräaikaiskatsastuksessa.
-
Katsastustodistuksen ei ole pakko olla mukana, mutta se helpottaa ja nopeuttaa asiointia. Katsastustodistuksen ollessa mukana tarkastetaan vain siihen merkityt yksilöidyt kohteet. Mikäli todetut viat katsotaan viranomaisjärjestelmästä, joudutaan vika-alue tarkastamaan vikakohdetta laajemmalta alueelta, mikä saattaa johtaa uusiin vikamerkintöihin.
-
Ei voi. Hylkäyksen jälkeen jälkitarkastusaika on aina 1 kk, eikä katsastaja tai katsastusyritys voi siihen vaikuttaa mitenkään.
-
Jos jälkitarkastusta ei suoriteta 1 kk:n määräajassa, tehdään autoon aina kokonaan uusi määräaikaiskatsastus. Päästömittaustodistus on voimassa 3 kk, joten sitä voidaan mahdollisesti hyödyntää uudessa katsastuksessa.
-
Ei, jälkitarkastuksen voi suorittaa myös muulla asemalla kuin missä varsinainen määräaikaiskatsastus on tehty.
Katsastus
-
Voit viedä liikennekäytöstä poistetun ajoneuvosi määräaikaiskatsastukseen ilman, että teet sille ensin ilmoituksen liikennekäyttöön otosta. Siirron edellytyksenä on, että olet varannut etukäteen ajan katsastukseen ja että ajoneuvollasi on liikennevakuutus. Siirron aikana ajoneuvossa on oltava rekisterikilvet kiinni tai siirtolupa ja -merkit.
-
Määräaikaiskatsastukseen et varsinaisesti tarvitse mitään mukaan. Jos autossa on rekisteröintitodistuksen tekninen osa, sen ottaminen mukaan nopeuttaa asiointia, mutta homma onnistuu mainiosti ilmankin. Mikäli olet teettänyt päästömittauksen etukäteen, tulee mittaustodistuksen olla mukana katsastuksessa.
-
Korjauskehotuksen saaneita puutteita (voi olla enintään 3 kpl) ei ole pakko korjata ennen jälkitarkastusta. Jälkitarkastuksessa korjaamattomat kohteet merkitään rekisteröintitodistukseen sekä määrätään korjaamaan kohtuullisen ajan kuluessa.
-
Kyllä voit, mutta asiasta tulee sopia katsastusaseman henkilökunnan kanssa etukäteen. Joissain pisteissä avaimille on erillisiä luukkuja, jolloin auton voi jättää ennen aseman aukeamista. Nouto tulee kuitenkin hoitaa aseman aukiolojen puitteissa.
-
Hinnat vaihtelevat asemakohtaisesti. Lisäksi hinta voi vaihdella varaustavan ja ajan mukaan. Määräaikaiskatsastuksen, päästömittauksen ja jälkitarkastuksen toimipaikkakohtaiset hinnat löytyvät asemakohtaisilta sivuilta. Valitse asema Etsi asema ja varaa aika -sivulta. Muiden palveluiden hintoja löydät Yleisimmät hinnat -sivulta.
-
Kyllä saa ja mielellämme otamme sinut seuraamaan katsastuksen etenemistä. Mahdollisia havaintoja on helpompi käydä läpi, kun ne voidaan konkreettisesti näyttää. Otathan kuitenkin huomioon, että hallissa tulee noudattaa erityistä varovaisuutta siellä olevien kuilujen, nostimien ja liikkuvien ajoneuvojen vuoksi. Lapset ovat asemilla aina saattajiensa vastuulla.
-
Katsastuksen arvosteluperusteet ovat samat kaikilla katsastusasemilla ja ne on nähtävillä Finlexin nettisivulla:
Ajoneuvojen määräaikaiskatsastuksen arvosteluperusteetYleisesti ottaen hylkäyksen aiheuttavat viat, joiden katsotaan aiheuttavan haittaa liikenneturvallisuudelle tai jotka tuottavat liikaa päästökuormitusta.
-
Kyllä pitää. Tarkistamme vastaanotossa, että ajoneuvo voidaan katsastaa ja hoidamme mahdolliset veloitukset.
-
Verotiedon voi tarkistaa Traficomin verkkopalvelusta tai ajoneuvoveroneuvonnasta p. 029 534 5125 (pvm/mpm) arkisin klo 8:00-18:00. Verotiedot nähdään myös katsastusasemalla rekisteritunnuksen perusteella. Ajoneuvoveron maksusta kelpaa todisteeksi kuitti missä näkyy arkistointitunnus, jotta ajoneuvon määräaikaiskatsastus voidaan hyväksyä siltä osin.
-
Vakuutusmaksujen maksamattomuus on este katsastukselle. Vakuutusmaksut voi tarkistaa ajoneuvon vakuuttaneesta vakuutusyhtiöstä. Mikäli vakuutumaksuja näkyy maksamattomina, ei kuitti vakuutuksien maksusta kelpaa katsastukseen, vaan vakuutusyhtiöistä tulee pyytää todiste, ettei katsastuksen esteenä ole maksamattomia vakuutusmaksuja.
-
Auton voi katsastaa milloin tahansa, kuitenkin viimeistään rekisteriotteeseen merkittyyn päivämäärään mennessä. Uudet yksityiskäytössä olevat autot pitää katsastaa ensimmäisen kerran 4 vuoden iässä, sen jälkeen kahden vuoden välein. 10 vuoden iässä katsastusväli muuttuu yhteen vuoteen. Ajoneuvosi viimeisen katsastuspäivämäärän voit tarkistaa Traficomin sivuilta.
-
Ajoneuvoveron ja vakuutusmaksun maksamattomuus on este katsastukselle. Ajoneuvo voidaan katsoa teknisesti läpi, mutta sitä ei voida hyväksyä ennen kuin verot ja vakuutukset on maksettu.
-
Jos katsastusaika on mennyt umpeen, ajoneuvo on ajokiellossa. Sillä saa kuitenkin ajaa katsastukseen, mikäli katsastusaika on varattu etukäteen.
-
Kyllä voit. Jos haluat tarkastuttaa autosi ja tietää sen mahdolliset korjaustarpeet, voit teettää katsastustarkastuksen. Sen sisältö on täsmälleen sama kuin määräaikaiskatsastuksen, mutta siitä ei muodostu virallista katsastuspäätöstä. Katsastustarkastusta voi mainiosti käyttää myös kevytversiona kuntotarkastuksesta. Katsastustarkastuksen hinta on aina sama kuin asemakohtaisen määräaikaiskatsastuksen.
-
Kuka tahansa. Sinun ei tarvitse olla auton omistaja tai haltija. Voit siis tuoda esimerkiksi naapurisi tai isovanhempiesi auton katsastukseen, tai tuttavasi voi tuoda sinun autosi.
liikennekäyttöönotto
-
Ajoneuvon omistaja tai haltija voi tehdä ilmoituksen ajoneuvon liikennekäyttöönotosta katsastusasemalla. Mukaasi tarvitset rekisteröintitodistuksen ilmoitusosan (2. osa) ja henkilöllisyystodistuksen. Voit myös valtuuttaa asiamiehen hoitamaan asian puolestasi. Asiamiehellä tulee olla mukanaan joko valtakirja tai omistajan/haltijan allekirjoittama ilmoitusosa.
-
Liikennekäytöstä poiston voi tehdä ajoneuvon omistaja tai haltija. Toimenpiteen voit hoitaa rekisteröintipalveluja tarjoavalla K1-asemalla. Mukaan tarvitset rekisteröintitodistuksen ilmoitusosan (2. osa) sekä henkilöllisyystodistuksen. Omistaja tai haltija voi myös valtuuttaa asiamiehen hoitamaan ilmoituksen. Valtuutetulla pitää olla mukanaan valtakirja tai omistajan/haltijan allekirjoittama ilmoitusosa.
-
Siirtoa varten autoon pitää hankkia siirtokilvet tai se tulee tuoda toisella ajoneuvolla.
-
Voit ajaa autolla katsastusasemalle, mikäli katsastusaika on etukäteen varattu. Muita ajoja sillä ei saa tehdä, sillä auto on käyttökiellossa kunnes katsastus on suoritettu hyväksytysti. Jos auton rekisterikilvet on palautettu liikennekäytöstä poiston yhteydessä, pitää siihen ennen siirtoa hankkia katsastusasemalta siirtokilvet.
-
Ajantasasiset hinnat löydät Yleisimmät hinnat -sivulta.
Päästömittaukset
-
Ei riipu. Päästömittaus maksaa aina asemakohtaisesti saman verran, riippumatta siitä suoritetaanko mittaus OBD-portista, pakoputkesta vai näiden yhdistelmänä.
-
Päästömittauksen suoritustavat muuttuivat vuonna 2018. Suoritustapaan vaikuttaa ajoneuvon käyttövoima sekä ikä. Päästömittaukset tehdään vuonna 1978 ja sen jälkeen käyttöönotetuille bensiinikäyttöisille ajoneuvoille sekä 1980 ja sen jälkeen käyttöönotetuille dieselajoneuvoille.Alle 10-vuotiaisiin bensiiniautoihin suoritetaan pelkästään OBD-tarkastus. Tätä vanhempiin mittaus suoritetaan sekä OBD-portista että pakokaasumittauksena. Ennen vuotta 2001 käyttöönotetuille bensiinikäyttöisille mittaus suoritetaan ainoastaan pakokaasumittauksena.Dieselkäyttöisistä ajoneuvoista mitataan pakokaasumittauksena savutusarvo. 1.9.2016 tai sen jälkeen käyttöönotetuille dieselkäyttöisille tehdään savutusmittauksen sijaan OBD-tarkastus.
-
Kyllä tarvitaan. Kaasuautojen päästömittaus suoritetaan samalla tavoin kuin bensiinikäyttöisen ja lisäksi siitä tutkitaan mahdolliset kaasuvuodot. Autossa on on katsastuksen aikana oltava myös bensiiniä säiliössä ja mittaus tehdään käyttäen käyttövoimana bensiiniä. Mittauksen raja-arvon ovat samat kuin bensiinikäyttöisenkin. Päästömittauksen hinta on sama kuin muillekin polttoainetyypeille.
-
Täyssähköautoon ei tehdä päästömittauksia, koska siinä ei ole polttomoottoria. Huomaathan, että hybridiauto ei ole täyssähköinen ja siihen päästömittaus kuuluu tehdä.
-
Hyväksytty päästömittaus on pakollinen osa katsastusta. Yleensä päästömittaus suoritetaan katsastuksen yhteydessä asemalla, mutta myös esimerkiksi huollossa suoritettu virallinen päästömittaus hyväksytään, mikäli se on nimenomaan katsastukseen tarkoitettu. Päästömittaustodistus on voimassa kolme kuukautta sen suorittamisesta. Jos ajoneuvolle edellytetään sekä pakokaasumittausta että OBD-mittausta, tulee kummastakin olla oma todistus.
-
Päästömittaustodistus on voimassa kolme kuukautta sen suorittamisesta.
-
Kyllä tarvitaan. Hybridiautossa on aina myös polttomoottori ja sille tehdään samat päästömittaukset kuin normaaleille polttomoottoriautoillekin. Myös päästötestien sallitut raja-arvot ovat samat.
Rekisterikilvet
-
Voit tilata uudet kilvet rekisteröintipalveluja tarjoavilta katsastusasemilta.
-
Saat tilattua uuden rekisterikilven rekisteröintipalveluja tarjoavalta katsastusasemalta.
-
Rekisterikilpien katoamisesta tulee tehdä rikosilmoitus. Jos kilvet on varastettu, suositellaan vahvasti rekisteritunnuksen vaihtoa, jolloin saat uudet kilvet heti mukaasi. Mukaan katsastusasemalle tarvitset rikosilmoituksen tutkintailmoituksen, rekisteröintitodistuksen 2. osan sekä henkilöllisyystodistuksen. Tunnuksen vaihdon voi hoitaa ajoneuvon omistaja, haltija tai valtuutettu henkilö.
-
Poliisin antamaan valvontailmoitukseen on kirjattu mahdollisia sallittuva ajoja koskevat merkinnät. Mikäli valvontailmoituksessa on erikseen mainittu ajolupa katsastukseen, voit ajaa autolla katsastusasemalle. Mikäli ei, tulee autolle hakea siirtolupa katsastusasemalta.
Rekisteröinti
-
Ajoneuvon rekisteriin merkitty omistaja voi tehdä haltijan vaihtoa, lisäystä tai poistoa koskevan rekisteri-ilmoituksen. Ilmoitus tehdään ajoneuvon voimassa olevan rekisteröintitodistuksen ilmoitusosalla. Ilmoitus on tehtävä 7 päivän kuluessa muutospäivästä. Rekisteri-ilmoitus on tehtävä myös liikennekäytöstä poistetulle ajoneuvolle.
-
Rekisteröinnit ovat viranomaispalveluita, joiden hinnat määrittelee Traficom. Yleisimpien rekisteröintitoimenpiteiden hinnat löydät Yleisimmät hinnat -sivulta.
-
Ajoneuvon omistusoikeuden siirtymisestä tulee tehdä rekisteri-ilmoitus 7 päivän sisällä omistusoikeuden luovutuspäivästä. Ilmoituksen voi tehdä rekisteröintipalveluja tarjoavalla katsastusasemalla. Rekisteri-ilmoitus on tehtävä myös liikennekäytöstä poiston aikana.
-
Varmasti ajantasaiset ja tarkat rekisteröintiin liittyvät neuvot löydät Traficomin Autoilijalle-sivulta.
-
Manner-Suomessa ajaessa teknistä osaa ei enää tarvitse pitää mukana. Se kuitenkin tarvitaan lähtiessäsi autolla ulkomaille. Jos esimerkiksi piipahdat Ruotsin tai Viron puolella, pitää tekninen osa löytyä autosta. Teknisen osan voit käydä hakemassa rekisteröintipalveluja tarjoavalta K1-asemalta.
-
Kyllä, rekisteröintipalveluja tarjoavalla katsastusasemalla voidaan tehdä rekisteröinnin yhteydessä liikenne- ja kaskovakuutus.
-
Ei voi, meillä tehdään ainoastaan ajoneuvorekisteröintejä.
-
Omistusoikeuden siirtymisestä tehdään rekisteri-ilmoitus 7 päiivän kuluessa luovutuspäivästä. Rekisteri-ilmoituksen voit tehdä rekisteröintipalveluja tarjoavalla katsastusasemalla. Rekisteröinti-ilmoitus on tehtävä myös liikennekäytöstä poistetuille ajoneuvoille.
-
Green Card on kansainvälinen todistus liikennevakuutuksesta. Se on suositeltavaa olla mukana aina kun ajat ajoneuvollasi pohjoismaiden ulkopuolella. Green Cardin saat tilattua vakuutusyhtiöstäsi.
-
Ajoneuvolla ei saa ajaa ennen liikennekäyttöön ottoa.
-
Pyörätelineitä tms. varten voit tilata lisäkilven autoon. Lisäkilvestä tehdään merkintä rekisteröintitodistukseen. Lisäkilven voi tilata rekisteröintipalveluja tarjoavilta katsastusasemilta.
-
Asemille toimitetaan Traficomilta valmiit kilpisarjat, joiden kirjaimiin tai numerointiin emme voi vaikuttaa. Tiedon kullakin asemalla olevasta kilpisarjasta saa ainoastaan käymällä asemalla, puhelinpalvelussa emme tietoa pysty näkemään. Rekisteröidessä kilvet luovutetaan aina numerojärjestyksessä, eikä numeroinnissa voi ”hypätä” haluamaansa numeroon.
-
Mikäli uusi omistaja laiminlyö rekisteröinti-ilmoituksen tekemisen, voi edellinen omistaja tehdä luovutusilmoituksen, joka päättää myyjän velvollisuudet luovutuspäivään. Ajoneuvon myynnin yhteydessä tulisi aina tehdä erillinen luovutuskirja, josta selviää ostajan nimi, osoite, rekisterinumero (tai valmistenumero) sekä luovutuspäivämäärä. Mikäli uusi omistaja ei tee rekisteröinti-ilmoitusta 7 päivän kuluessa luovutuksesta, voi edellinen omistaja osoittaa myynnin tapahtuneen, tekemällä luovutusilmoituksen rekisteröintipalveluja tarjoavalla katsastusasemalla.
Siirtoluvat
-
Näet siirtolupien ja muidenkin yleisimpien palveluidemme hinnat Yleisimmät hinnat -sivulta.
-
Siirtolupia tekevät kaikki rekisteröintipalveluja tarjoavat K1-asemat. Löydät asemat ja palvelut Etsi asemia ja varaa aika -sivulta.
-
Voit hakea. Siirtoluvan hakijan ei tarvitse olla ajoneuvon omistaja tai haltija.
-
Kyllä voit, mutta huomaathan, että liikennekäytöstä poistetun ajoneuvon liikennevakuutus ei ole voimassa. Mikäli siirrät ajoneuvoa siirtoluvalla, tulee sinun ottaa myös siirtovakuutus.