Tie

Määräaikaiskatsastus hoituu mukavasti K1-asemalla

Määräaikaiskatsastus ei ehkä ole se kaikkein mukavin juttu auton omistamisessa, mutta lain mukaan kuitenkin pakko tehdä. Ei katsastusasetusta turhaan ole säädetty – sen tarkoitus on varmistaa, että sinun ja meidän kaikkien muidenkin on turvallista liikkua tiellä. Auton kunnon lisäksi määräaikaiskatsastuksessa tarkistetaan, ettei autosta aiheudu liikaa ympäristöhaittoja, ja että verot ja muut maksut on suoritettu. Lisätietoa katsastuksesta löydät TraFin sivuilta.

Milloin on aika tehdä määräaikaiskatsastus?

Maksimissaan 3500 kg painavat autot pitää katsastaa 3 ja 5 vuoden iässä sekä sen jälkeen vuosittain. Yli 3500 kg painoiset autot katsastetaan vuosittain.

Tarkempi katsastusaika riippuu siitä, minä päivänä olet ottanut autosi käyttöön. Jos se on ollut esimerkiksi marraskuun viimeinen päivä, pitää sinun katsastaa autosi määrättyinä vuosina siihen mennessä. Jos haluat hoitaa katsastuksen alta pois heti, kun se on mahdollista, voit tehdä sen aikaisintaan 4 kuukautta ennen käyttöönottopäivää – ja tietysti minä tahansa muuna päivä tuon 4 kuukauden aikana!

Etkö muista autosi käyttöönottopäivää? Ei hätää, löydät sen melko todennäköisesti rekisteröintitodistuksestasi. Mikäli se puuttuu siitä, voit tarkistaa päivämäärän täältä.

Auton katsastus – mitä mukaan?

Kun suuntanasi on määräaikaiskatsastus, ota mukaan:

  • Rekisteröintitodistuksen tekninen osa tai katsastustodistus
  • Todistuksen päästömittauksesta, jos olet käynyt tekemässä sen etukäteen (huomioi, että päästömittaustodistus on voimassa vain 3 kuukautta!)

Varmista, että määräaikaiskatsastus menee läpi

Auto on iso osa arkeasi. Sen kunnosta onkin hyvä pitää huolta jatkuvasti. Erityisesti sen kunto on hyvä tarkistaa, kun tietää, että määräaikaiskatsastus on tulossa. Jos haluat tietää, mitä me tarkistamme katsastuksen yhteydessä, suuntaa tänne – sieltä löydät tarkastuskohteet ja yleisimmät hylkäyksen syyt.

Joko sinun autosi määräaikaiskatsastus lähestyy? Varaa aika.